GRUP DE GRALLES I TABALS:

En tota actuació de castells sempre acompanya la construcció de cadascun d’ells, un grup de musics amb una tonada especifica. Aquests són els grallers i els tabalers, que tot i no formar part de la construcció sense ells no s’enten una actuació castellera.

La nostra colla té un grup de grallers i tabalers propis, és a dir, són membres de la colla que participen dels castells tocant aquests instruments. Assagen un cop per setmana, ja que el repertori dels grallers es força ampli. Si vols coneixer quines peces són i com sonen no dubtis a venir al nostre local per posar-te en contacte amb ells. Segur que t’esperen.

Grandíssima Diada dels Xiquets de Sant Ildefons i Colla Joves del MAC

Autora crònica: Anna Jiménez.

La primera diada dels INS 100%Liles, la primera diada d’un projecte preciós que ens ha portat temps i esforços, però, com no podia ser d’una altra manera, ens ho ha retornat amb il·lusió i ganes.

 

És el primer cop que fem quelcom així per la ciutat, que ens plantem a dos instituts i fem néixer dos colles. I el dia de la diada se’ns presentava amb nervis i emoció, a més, la meteorologia no estava del nostre costat i vam haver de buscar pla B i C. Finalment, però, la pluja va esperar i vam poder realitzar-la com estava plantejada a l’inici. Al seu barri, a Sant Ildefons, a una plaça poc típica, castellerament parlant, però que diu molt.

 

Van començar a arribar samarretes taronges i morades, a més de camises liles i públic. Hi participaven la Colla Joves del Maria Aurèlia Capmany, també anomenats MACarrons, i els Xiquets de Sant Ildefons, de l’institut Cornellà, i com a colla convidada hi érem els Castellers de Cornellà.

 

La diada va començar amb dos pilars de dos amb pinya caminats, un per cada colla, van entrar a la plaça amb un somriure d’orella a orella. A continuació, els MACarrons començaven fent el primer castell, la torre, concentrats i per la feina, cadascú es va posar al seu lloc i van carregar i descarregar el castell sense cap complicació. Els Xiquets de Sant Ildefons, van fer la mateixa estructura, i tot i els nervis de pujar a la pinya, van carregar i descarregar sense cap problema.

 

pilar caminat (MAC)
pilar caminat (Xiquets)
torre
torre

A continuació els tocava als MACarrons, el castell més complicat que portaven, un pilar de 3 amb pinya, aquest exigia una mica més de concentració, i ho van tornar a fer, sense complicacions. L’últim castell dels Xiquets de Sant Ildefons va ser un pilar de dos aixecat per sota, el qual va quedar genial i va demostrar tot allò que havien après en aquests mesos!

pilar per sota
pilar de 3

Després vam realitzar un 3d5 conjunt, amb els MACarrons, els Xiquets de Sant Ildefons i els Castellers de Cornellà, per acabar de demostrar aquest vincle tan maco que havíem creat i fer un bonic castell de germanor. Tot això amb les nostres gralles posant el fil musical.

3 cojunt

Finalment vam fer tots i cada un dels i les joves que havien participat pilars de dos, on es podia veure la gran feina i tots els participants que van fer possible aquest gran projecte, castellers, joves, professors… Per acabar, després d’unes paraules emocionants de la Valle, que ha estat la persona que ha mogut tot el projecte i ha fet que es realitzés, vam donar un detall a cada un dels participants com a rècord de la gran experiència compartida i vam berenar totes juntes!

Pilars Finals

Va ser una gran diada, de les que fa goig viure, d‘aquelles que et recorden perquè fem castells i que et fan sentir orgull de poble i de colla, i que, esperem, tornar a repetir molts cops més, com deien els joves quan ens acomiadàvem: I ara, què farem els dilluns?

Agrair també, a totes les persones que ho han fet possible; els liles que anaven a fer els tallers, tots els joves que han passat i que han format part d’això, els instituts i els professors i professores, i a totes aquelles persones que vau venir a donar un cop de mà a la diada, va ser genial gràcies a la feina de tots i totes!

Resum actuació

Xiquets de Sant Ildefons: pd2cam, 2d3, pd2 per sota, 3d4 conjunt, pilars finals
Colla Joves del MAC (Macarrons): pd2cam, 2d3, pd3, 3d5 conjunt, pilars finals

Fotos

DSC_0110

Diada de Can Palet – Terrassa

pd5

pd4

pd4

                   

3d7

2d6

3d6a

Fotos realitzades per Abril Montell i Joel Fernàndez. Autor crònica: Albert Montell.

Després de l’exitós inici de temporada a la diada de colles filloles que van organitzar els Castellers de Barcelona, aquest diumenge, ens tocava visitar els altres nostres padrins, els Minyons de Terrassa. La diada era amb motiu de la festa major del barri de Can Palet, ens hi acompanyaven els locals i una altra colla amb qui actuem tot sovint, els Castellers de Mollet.

Abans de marxar cap a Terrassa però, fèiem un pilar de 4 davant del Club Esportiu Delfos de Cornellà per agrair la seva col·laboració en el Verkami que vam fer l’any passat per recaptar fons pel nostre nou local. Amb la presència de nombrós públic, se celebrava la festa del riu, vam alçar un bonic pilar on vam estrenar l’enxaneta, cosa que sempre és motiu de celebració!

 

Un cop fet el pilar, ja ens dirigíem cap a Terrassa. Respecte a la primera actuació rebaixàvem una mica les expectatives, doncs ni a assaig, ni a plaça (tot i que finalment va aparèixer alguna camisa inesperada), teníem la pinya suficient per lligar un 4 de 7 de garanties. Tot i això, tal com va dir el cap de colla divendres, els castells que portàvem, no suposaven ni molt menys un pas enrere. El 3 de 7 aniria acompanyat de dues estrenes amb vista al futur. El 2 de 6 i el 3 de 6 amb el pilar.

 

Així, doncs, en un emplaçament, no gaire còmode, i poc habitual (una cruïlla entre dos carrers tallats al trànsit), però amb un dia primaveral, tirant a estiuenc, que convidava a fer bons castells, iniciàvem l’actuació amb un bonic 3 de 7. Ben lligat de pinya, amb unes mides ben rodones, i amb un ritme i execució àgils per part de la canalla, despatxàvem el que es podria dir un castell de manual.

 

En segona ronda encaràvem el 2 de 6. El 2, o torre, és un castell que no portem gaire a plaça, però al qual dediquem moltes hores al local d’assaig. Un dels grans objectius de la colla és assolir i consolidar el 2 de 7. Aquest 2 de 6 d’ahir anava encarat a treballar aquest objectiu. Amb l’alineació que assaja habitualment el de 7, però sense els terços, el castell va anar molt bé. Tranquil, compacte a la pinya, i un pas més per la canalleta, en un castell on el seu paper és clau. Bones sensacions per a seguir treballant.

Tal i com comentàvem, la manca de pinya, ens feia descartar la idea d’un segon castell de 7. I la baixa de l’enxaneta habitual, també ens feia descartar el 5 de 6. Així doncs el tercer castell triat per completar les 3 rondes, fou el 3 de 6 amb el pilar. Castell, que en breus, hem de veure amb un pis mes, i igual que els dos anteriors, no ens va donar més feina que la necessària que dóna tot castell. Concentració, tothom per la feina, i amb seriositat. Tercer castell descarregat.

Tancàvem l’actuació amb un pilar de 5, on canviàvem el terç i la quarta respecte al que ja havíem fet en l’anterior diada, i un pilar de 4 on estrenàvem una altra enxaneta. No anem sobrats de canalla, i tota estrena és motiu d’alegria i celebració!

En resum, una diada de bones sensacions. L’actitud de la colla, tant en els propis castells, com fent pinyes a les altres colles, de 10. Castells ben lligats, amb una especial menció al bon treball de la pinya. Troncs, de mica en mica, agafen rodatge, (estem al març encara…), i uns poms de dalt, que van agafant confiança i seguretat, cosa que de ben segur ens portarà a grans fites.

Cal destacar el bon ambient a plaça, amb una colla com Minyons, que a part de ser els nostres padrins, després de tants anys, el bon rollo, i l’amistat entre uns i altres es nota sempre a plaça. Van fer els seus primers castells de vuit de l’any, cosa que demostra que enguany, com sempre tornaran a donar guerra. Amb l’altra colla, els Castellers de Mollet, fa molts anys que hi compartim afinitat, també concidim força a plaça, i sempre hi ha una bona sintonia. Van fer el seu primer castell de set de la temporada.

Ara toca seguir assajant, i de ben segur que en les properes actuacions a plaça pròpia, recollirem els fruits de tota aquesta feina!

Resum de l’actuació

  • Minyons de Terrassa: 3d8, 4d8, id9d7, 2d7, vd5
  • Castellers de Cornellà: 3d7, 2d6, 3d6a, pd5, pd4
  • Castellers de Mollet: 5d6, id3d7, 3d7, 2d6, pd4

Video

Fotos

DSC_0414

Diada de les colles filloles – 50è Aniversari dels Castellers de Barcelona

pd5

pd4

                   

4d7

5d6

3d7

Fotos realitzades per Sonia Segura. Autor crònica: Albert Montell.

La primera diada de la temporada, sempre té un aire especial. Sortir de casa, amb el pantaló blanc i la camisa ben planxada (o no…), i la faixa ben embolicada. Arribar al lloc de trobada amb la colla, i veure les mirades de complicitat de la gent, com dient-nos, com ens trobavem a faltar. Entre els mes veterans, comentaris, del tipus: va som-hi un any més que encara ens queda corda! Entre els mes joves, la il·lusió i aquella impertinència tant meravellosa, de qui sap que es menjarà el món. La canalla, entre la il·lusió i la festa que sempre porten, i el retrobament amb aquell cuquet a la panxa, quan saben que d’ells depèn la culminació de tota la feina feta. Entre els mes nous, la sensació de: avui sí. Ara ja sóc de la família.

A més enguany, no començavem amb una diada qualsevol. Els nostres padrins els Castellers de Barcelona, celebren el seu 50è aniversari, i volien començar la temporada reunint en una mateixa diada, totes les seves colles filloles. Gairebé una vintena de colles, en una actuació de caire festiu, i amb aquella sensació de mega diada senes pressió, ja per moltes colles suposava la seva primera sortida de l’any (algun casteller, comentava que era un entrenament per les Decenals de la Candela, que se celebren d’aquí dos anys…sempre tenim la conya a punt…).

Però els nostres tècnics van decidir que volien començar forts. I als assajos previs ja es veia per on volien fer anar la cosa. Començar amb un castell de set, és cosa habitual. Doblar l’aposta, ja no tant. Però els castells tal i com es va veure als darrers assajos, estaven a punt. Si teniem la gent suficient, aniriem a totes.

Així doncs, després d’una espera un xic pesada, a l’exterior de l’antiga fàbrica de la Damm (espai on tindria lloc la diada), i d’ocupar totes les colles el nostre espai d’actuació, ens disposavem a donar el tret de sortida a la temporada.

Per començar totes les colles vam fer pilars simultanis de salutació, amb la curiositat, els Castellers de Sydney, colla australiana, apadrinada també pels barcelonins, s’afegien a la festa, per mitjà d’una pantalla a plaça, on es va poder veure el pilar de 4 que ells també van fer des del seu país. Amb la diferència que allà eren quarts d’onze de la nit de diumenge…

Un cop trencat el gel, ens disposavem a encarar el primer castell de la temporada. La tècnica apostava pel 4 de 7 com a primer castell. Entre els més veterans, intentavem fer memòria de si alguna vegada el 4 de 7 havia estat el primer castell de la temporada. Potser en la primera diada n’haviem fet algun. Però com a primer castell, sembla que no. Malgrat tot, l’aposta era bona. Amb les proves de garanties que varem fer a assaig, amb una pinya prou sòlida, i l’ajut dels Castellers de Cerdanyola (la diada, es feia sense rondes predeterminades, o dit d’altra manera, a l’antiga, i ens vam organitzar amb les colles del costat per donar-nos un cop de mà), el castell va tirar amunt a la primera. Un castell prou tranquil per ser el primer. El pom de dalt, va actuar amb finura, i decisió, el tronc, no va perdre mida en cap moment, malgrat algun petit desajust d’alçades, i a pinya, es va treballar amb prou comoditat, i sobre tot, amb concentració i serietat. Així doncs, 4 de 7 descarregat, i primer castell de l’any que ens deixava molt bones sensacions!

El castell triat per fer en segon torn, va ser el 5 de 6. Amb una alineació lleugera, en vistes a un futur 5 de 7, i amb algunes estrenes destacades, el castell tampoc ens va portar gaire problema. Els poms de dalt, alleugerits, però solvents, van suportar les dues aletes sense perdre mides. El tronc va treballar tranquil, i la pinya prou còmoda. Així doncs, descarregat el segon castell, ara era el torn del 3 de 7.

El tercer castell potser va ser el que ens va donar mes feina. Tot i no perillar en cap moment, i no perdre excessivament les mides, va ser un castell una mica nerviós, i que no va permetre, ni un instant de relaxació. Tot i això, la bona feina de la canalla, el saber fer d’un tronc amb variants, però experimentat, i una pinya, que sap estar a lloc quan toca apretar, vam descarregar el tercer castell del dia, i tancavem les tres rondes de castells, amb una de les millors arrencades de la nostra història.

Quedava rebrar el clau, amb el pilar. Darrerament, els pilars, han deixat de ser una anomalia en la nostra colla, i malgrat estrenéssim la quarta, i fos el primer de l’any, el vam resoldre sense excessives complicacions.

Ara si. Feina feta, i a celebrar-ho com tocava. Malgrat una espera, una mica llarga per recollir el dinar, i el cansament, d’una jornada castellera, no excessivament llarga però intensa, els mes animats encara van donar guerra fins tard, als concerts que havien organitzat els Castellers de Barcelona, per acabar de fer festa grossa.

Així doncs, molt bona manera de començar la temporada, i de seguir creient que tenim #motiuspersomiar! I demostrant, que treballant bé a assaig, i si volem, podem fer grans coses. Propera parada diumenge que ve a Terrassa, al barri de Can Palet, amb Minyons, i Castellers de Mollet. Una altra oportunitat per seguir creixent!

Resum de l’actuació

Castellers de Cornellà: pd4, 4d7, 5d6, 3d7, pd5
Castellers de Barcelona: 2pd4, 5d7, 4d8, 7d7, 4pd4+pd4c
Castellers de Sants: pd4, 4d7, 4d7a, 3d7, pd5
Minyons de Terrassa: 2pd4, 5d7, 2d7, 7d7, 4d7, pd5, 2pd4
Vailets de Gelida: pd4, 3d6, 3d6a, id4d6, pd4ps
Castellers del Prat de Llobregat: pd4, 2d6, id3d6a, id3d6a, 3d6, pd4
Castellers de Cerdanyola: pd4, 4d6a, 5d6, 3d7, 2pd4
Castellers del Riberal: 3d6a, 2d6, 3d6ps
Xics de Granollers: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7
Bordegassos de Vilanova: pd4, 3d7, 4d7, 4d7a, pd5
Castellers de Lleida: 2pd4, 4d7a, 4d7, id3d7, 3d7, pd5, 2pd4
Capgrossos de Mataró: 5d7, 7d7, 4d7a
Castellers de Rubí: pd4, id3d6, 3d6, id3d6a, 2pd4
Castellers de Sant Cugat: 2pd4, 3d7, 4d7a, 4d7, 5d6, pd5, 2pd4
Colla Castellera de Figueres: pd4ps, 4d7, 4d7a, 3d7, pd4
Colla Castellera Nyerros de la Plana: pd4, 3d6, 4d6, 3d6a, pd4ps
Encantats de Begues: pd4, id3d6, 3d6, id3d6a, i3d6a, pd4
Castellers de Sarrià: pd4, 4d6,a, 3d6, 4d6, 2pd4
Castellers de Sydney: pd4
Castellers de la Sagrada Família: 2pd4, 5d7, 4d7, 3d7, 2pd4

Video

Fotos

DSC_0003